Úvod » Přírodní SLADIDLA, sůl » Černá himalájská sůl | 500 g
Indická černá sůl je používána stovky let jako dochucovadlo jídel v asijských zemích obklopujících Himaláje. Původně ji těžili v přírodních sopečných dolech v Severní Indii a Pákistánu, nebo ze solných jezer na okolí Himalájí Sambhar a Didwana. Tradičně tuto získanou ,, syrovou ,, sůl tepelně zpracovali s použitým dřevěného uhlí a rostlinného materiálu, ze které nakonec získaly tmavý krystal bohatý na sloučeniny sulfidu sodného.
______________________________________________________________________________________
Tato tradičně vyrobena černá sůl je také bohatá na železo (Fe) a jiné minerální látky. Moderní výrobní metody jsou podobné jako ty tradiční, pouze v důsledku toho vědí získat ze surové kameny tolik minerálních látek jako by se podařilo použitým tradičních ZPRACOVATELSKÝCH metod.
_______________________________________________________________________________________
Složení: Indická (Himalájská) černá sůl se skládá z největší části z chloridu sodného (NaCl), který je základní složkou běžné kuchyňské soli, dále ze stopových prvků které obsahují zejména železo (Fe), hořčík sírany a sulfidy. Chlorid sodný zajišťuje slanou chuť, sulfid železa dává růžovo šedou barvu soli, a sirovodík dělá charakteristickou vaječnou vůni soli, Indové přivlastňují své černé soli vůni vařeného žloutku vajíčka.
____________________________________________________________________________________________
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energetická hodnota: 12 kJ / 3 kcal
Tuky: <0,4 g, z toho nasycené 0,3 g
Sacharidy: <0,1 g, z toho cukry 0,05 g
Vláknina: <0,5 g
Bílkoviny: 0,94 g
Sůl: 94,1 g
Vápník: 205 mg (25,6%) *
Draslík: 618 mg (30,9%) *
Železo: 105,4 mg (752,9%) *
* Referenční hodnoty příjmu
____________________________________________________________________________________
Skaldování: na suchém místě
____________________________________________________________________________________
Upozornění: Zbarvení a struktura kamenů se může ve skutečnosti od uvedených fotografií produktu mírně lišit, protože jde o přírodní materiál.