Úvod » Zdraví prospěšné POTRAVINY » Mouka žitná celozrnná jemně mletá BIO |1 kg
Číslo produktu / Název zboží: | ||||
---|---|---|---|---|
![]() |
probio - 1002 Mouka špaldová celozrnná hrubě mletá BIO | 1 kg |
skladem
|
naše cena 69 Kč (3 Eur) | |
![]() |
PRobio - 1000 Mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO |1 kg |
skladem
|
naše cena 67 Kč (3 Eur) |
Žito - tradiční obilovina Slovanů.
_________________________________________________________________________________________________
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které platí od 14.12 2012 nám neumožňuje popisovat podrobnější účinky bylin na lidský organismus.
__________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Složení: 100 % žitná mouka, celozrnná, hl.
_________________________________________________________________________________________
Alergeny: Lepek
_______________________________________________________________________________________
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
___________________________________________________________________________________________
RECEPT NA CHLÉB, který pečeme doma a zabere nanejvýš 3x 5 minut.
Kvásek zakládám večer a další den v poledne, je chléb. Nebo založím kvásek ráno a večer je čerstvý bochník na světě :). Jde o osvědčený recept, který nikdy nezklame a každému chutná. Je vhodný pro maminky, které chtějí mít kvalitní chléb pro rodinu a nevadí jim, že někdy praskne a není zcela dokonalý .
1 lžička kvásku ze skleničky tvrale umístěné v ledničce (lze objednat)
150 g hl. celozrnné žitné mouky
180 g čisté odstáté vody (v Praze jsem používala výhradně balenou)
Kvásek z misky
12- 15 g himalásjské soli (solí méně)
150 - 200 g hl. celozrnné žitné mouky
150 - 200 g hl. celozrnné špaldové mouky (poměr muk je libovolný)
semínka: dýně, slunečnice, len - drcený
kmín drcený (nemusí být)
cca 350 g čisté, odstáté vody (platí pro celozrnné mouky a v případě použití semínek, jinak méně)
hrubá mouka, celozrnná hl. špaldová mouka, slunečnicový olej
1. Ingredience pro kvásek odvážíme a dáme do misky, ve které budeme zadělávat chléb. Po cca 6 hodinách je kvásek připravený. Voní, blubliny prochází celým objemem kvásku. Z tohoto kvásku odebereme lžičku kvásku a vrátíme do sklenice umístěné v lednici.
2. Přímícháme zbyvající ingredience a podle potřeby přidáváme vodu. Vypracujeme hladké, tužší těsto. Když je čas zamícháme po cca 20 minutách ještě jednou (třetích 5 minut).
3. Slunečnicovým olejem vymažeme a hrubou moukou vysypeme 2. mísu, ve které bude chleba kynout.
4. Z první mísy tuhou stěrkou seškrábneme těsto na vál, na kterém je hromádka špadové hl. mouky. Těsto obalíme v mouce, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochánek. Vložíme do 2. mís. Mezi stěny misky a bochník nasypeme hr. mouku, aby se bochník nepřilepil. Necháme kynout pod utěrkou cca 2,5 hodiny. Chleba je připravený k pečení, objeví-li se na povrchu první bublina (dírka). Překyne-li chléb, znovu ho vyopracujeme, stěrkou těsto přeneseme na pomoučněný vál, obalíme v mouce, vytvoříme bochník a rovnou vkládáme do vyhřáté trouby. Chléb chutná stejně dobře, někdy takto připravuji chleba rovnou a kynutí v míse vynechávám.
5. Pečení (posledních 5 minut práce): Troubu rozehřejeme na maximum (275 °C). V troubě se též hřeje plech, na kterým budete chléb péct. Těsně před vložením chleba do trouby, plech posypte hrubou moukou. Pečte 13 minut, poté snižte teplotu na 205 °C a pečte ještě dalších 17 minut. První pečení dělá kůrku, druhé dopéká střídku. Je potřeba vyzkoušet, podle vlastní trouby. Po vyndání chleba, necháme chladnout na mřížce !!!!